Utställningen: I tid och rum

by Ulrika Sandström Klinth


Utställnings tema var I tid och rum - julen under olika årtionden. Min grupp hade uppgiften att skapa ett inspirationsrum i en av Medborgarskolans lektionssalar. Ingen tacksam uppgift direkt, men vi gjorde så gott vi kunde och när vi tänt alla ljus och släckt lamporna i taket blev det rätt okej ändå. Jag ansvarade för 1920-talsdelen av rummet och det blev så här.

Tyvärr blev bilderna lite gryniga som de lätt blir när man tar bilder med iPhonen i mörka miljöer. Jag ber om ursäkt för detta men jag tyckte att jag hade nog med grejer med mig på bussen till Stockholm igår och lämnade min stora kamera hemma!

Transient

Dukningen går i vitt, rött och grönt. Jag har använt äpplen, växter och julpyssel som dekoration. Längst ner i rummet ser du julbocken som fortfarande ansvarade för julklappsutdelningen på vissa håll i Sverige under 1920-talet.

bild 2[3].jpg

För att ge dukningen ytterligare en dimension är det roligt att använda sig av höjder. Så glöm inte taken och golvet när du dukar! Här har jag stuckit najtråd genom äpplen och bundit en krans som jag sedan har hängt upp i röda sidenband. Under äppelkransen hänger en lingonriskrans med tunn ståltråd. Snyggt och enkelt att tillverka själv!

bild 3.jpg

Julbocken - här har jag klätt en skyltdocka i mörka kläder, päls och bockmask. Bockmasken har jag tillverkat av hönsnät och papper som jag sedan målat halmgul.

bild 3[1].jpg

De små enarna är dekorerade med vimplar som jag har gjort av washi-tejp och snöre. Till vänster i bilden ser man de gamla julgransljushållarna som jag här använt för att lysa upp varje kuvert med.

bild 4.jpg

Dukningen från andra hållet. Det röda under kuvertet är en servett. Ett smart sätt att använda servetten på om man har ont om plats på bordet. Äppelpelaren gör man enkelt med hjälp av tandpetare och äpplen.

bild 2[2].jpg

Godisstrutar gjorda i svart/vitt inslagningspapper, siden och sammetsband samt snöstjärnor i papper. Bandet sitter kvar med hjälp av dubbelhäftande tejp.

bild 4[1].jpg