Bakning: Blåbärsmuffins med crumble

by Ulrika Sandström Klinth


Nu har jag bakat lite igen. Denna gång blev det blåbärsmuffins med crumble. Också dessa hämtade från Leila Lindholms bok "A piece of cake".

Blåbärsmuffins med crumble

Ingredienser

6 stora/ 12 små muffins

100 g smör
2 dl mjölk
skal av en citron (kan uteslutas)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små.

2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal (kan uteslutas).

3.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.

4. Rör ner den ljumna vätskan i äggblandningen. 

5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. Lämna några blåbär till garnering.


Smuldeg/ crumble:

75 g kallt smör
dl havregryn
1 dl vetemjöl
dl strösocker

6. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

7. Strö lite smuldeg på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.

8. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

   Foto:  Palatsliv


Foto: Palatsliv