Mazarintårta à la Roy Fares

by Ulrika Sandström Klinth


Daniel kommer att tillträda sin nya tjänst på måndag och ville bjuda sin "gamla" avdelning på tårta idag. För att slippa baka hela dagen valde en lätt variant som jag dock inte bakat förut. Receptet är hämtat från Roy Fares bok Sweet och den är helt glutenfri. Receptet hittar du även nedan och här!

   Foto:  Palatsliv


Foto: Palatsliv

Mazarinkaka

370 g mandelmassa

160 g rumstempererat smör

110 g ägg (2)

60 g äggula (3)


Vaniljkräm

60 g äggula (3)

60 g strösocker (3⁄4 dl)

25 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)

1⁄2 vaniljstång

250 g mjölk, 3% (2 1⁄2 dl)

15 g osaltat smör


Garnering

färska jordgubbar


Gör så här: 
Mazarinkaka

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en slät massa i en bunke eller matberedare. Blanda ner äggen ordentligt, ett i taget. Använder du en matberedare så kör på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Häll i smeten i formen och grädda i ugnen i 20–25 minuter, Låt kakan svalna.

Vaniljkräm

Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt upp blandningen tills den har tjocknat. Rör om hela tiden. Häll ner vanilj-krämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela vaniljkrämen jämnt ovanpå mazarintårtan och dekorera med färska jordgubbar.