Lördagsfika

by Ulrika Sandström Klinth


Igår bakade jag en kaka ur Roy Fares nya bok Delicious. Den blev supergod! Och som vanligt är kakan som godast när den fått svalna och stå ett litet tag, i detta fall i kylen i ca 12 h. Se receptet nedan.

  Foto: Platsliv Recept Knäckig fransk mandelkaka  10-12 bitar Mandelkaka 175 g sötmandel (2 3/4 dl) 120 g rumsvarmt smör 120 g florsocker (2 dl) 110 g ägg (2) 30 g äggula (2) 30 g vetemjöl (1/2 dl) 2 äpplen 15 g strösocker (1 msk) 5 g malen kanel (1 tsk)  Toscatäcke 100 g smör 95 g strösocker (1 dl) 20 g vetemjöl (2 msk) 20 g mjölk (2 msk) 100 g flisad eller flagad mandel (2 dl)  Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter. Mixa mandlarna fint i en matberedare eller använd mandelkvarn.      Vispa samman smör och florsocker i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna. Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämt i formen.     Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är färdiggräddad. Börja med toscatäcket när det återstår ca 10 minuter av kakans gräddningstid.     Toscatäcke: Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Blanda ner mandeln.     Höj ugnstemperaturen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna och servera den med vaniljvisp.


Foto: Platsliv

Recept
Knäckig fransk mandelkaka

10-12 bitar

Mandelkaka

175 g sötmandel (2 3/4 dl)
120 g rumsvarmt smör
120 g florsocker (2 dl)
110 g ägg (2)
30 g äggula (2)
30 g vetemjöl (1/2 dl)
2 äpplen
15 g strösocker (1 msk)
5 g malen kanel (1 tsk)

Toscatäcke
100 g smör
95 g strösocker (1 dl)
20 g vetemjöl (2 msk)
20 g mjölk (2 msk)
100 g flisad eller flagad mandel (2 dl)

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter. Mixa mandlarna fint i en matberedare eller använd mandelkvarn. 
    Vispa samman smör och florsocker i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna. Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämt i formen.
    Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är färdiggräddad. Börja med toscatäcket när det återstår ca 10 minuter av kakans gräddningstid.
    Toscatäcke: Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Blanda ner mandeln.
    Höj ugnstemperaturen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna och servera den med vaniljvisp.