Fredagsfika med kardemummakaka

by Ulrika Sandström Klinth


Jag bakade kardemummakaka igår. Den är både enkel och god så jag rekommenderar den verkligen. Receptet kommer från Sju sorters kakor men du hittar den även nedan.

   Kardemummakaka med te   Foto:  Palatsliv


Kardemummakaka med te
Foto: Palatsliv

KARDEMUMMAKAKA
Ugnstemperatur: 175 grader, varmluft 150 grader

Ingredienser
200 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor (jag använde malen kardemumma)
3 dl mjölk

Garnering
3-4 msk pärlsocker
15-20 hackade sötmandlar

Gör så här:
1. Smörj och bröa en rund, slät form ca 26 cm i diameter.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker några minuter. Tillsätt mjölet, bakpulvret, kardemumman, mjölken och det smälta matfettet. 
4. Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker och sötmandel.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 h. Stjälp upp och vänd den.