Omklädning pågår!

by Ulrika Sandström Klinth


Ni som hängt med ett tag här i bloggen har sett den förr, pallen i Karl Johan-stil som vi har i hallen. Och ja, det var inte länge sedan jag klädde om den. Sedan dess har jag dock gått och irriterat mig på att det inte blev riktigt som jag hoppats och nu har den därför fått ytterligare en ny klädsel. Så här blev det. Än så länge är jag nöjd med resultatet även om det fortfarande saknas ett band för att dölja spikarna. 

På bilden nedan "ackompanjeras" pallen med en papperkorg/paraplyställ från Svenskt Tenn och en gammal korg i vilken jag förvarar lånetofflor.

  Pallen/taburetten, i ny svart/vit-randig klädsel från Designers Guilds och guldmålade fötter.   Foto: Palatsliv


Pallen/taburetten, i ny svart/vit-randig klädsel från Designers Guilds och guldmålade fötter.
Foto: Palatsliv

Lite fakta om Empir eller Karl Johan-stil som vi i Sverige också kallar den kommer här. Empirens formspråk har hämtat sin inspiration från antiken och Napoleons fälttåg i Egypten. Tidstypiskt är egyptiska figurer och krigiska motiv som sköldar, lansar och hjälmar som utsmyckar möbler och andra inredningsdetaljer. Örnar, gripar och sfinxer är återkommande stildrag hämtade ur fablernas värld. Ett konsolbord kunde bäras upp av en enorm förgylld örn och ett stolsben avslutades ofta med ett lejonhuvud (eller lejontass som på bilden).   

  Tidstypisk detalj i form av en lejontass  Foto: Palatsliv


Tidstypisk detalj i form av en lejontass
Foto: Palatsliv

Till Sverige kom den nya stilen med den blivande kungen, fransmannen Jean Baptiste Bernadotte. Efter sin kröning 1818 inredde han Rosendals slott på Djurgården i fransk empirstil. 

Empirens möbler tillverkades i mörkblank mahogny (i Sverige även i ljus björk och alm) som i Sverige gärna kombinerades med svartmålade detaljer i stället för guld (tassarna på pallen var från början svarta men jag valde att måla om dem i guld).  

  Det vanligast materialet att tillverka möbler i var mörk, blankpolerad mahogny  Foto: Palatsliv


Det vanligast materialet att tillverka möbler i var mörk, blankpolerad mahogny
Foto: Palatsliv

Vanliga möbler var chiffonjén, soffan, fåtöljerna, den utdragbara empiresängen och bordspendyler och det var främst randiga tyger i siden (och bomull i Sverige) som användes.

  Pallen bildar fina skuggor i hallen som annars är väldigt mörk  Foto: Palatsliv


Pallen bildar fina skuggor i hallen som annars är väldigt mörk
Foto: Palatsliv