Några av Formex guldkorn

by Ulrika Sandstrom Klinth in ,


I lördags besökte jag Formex. Här kommer några av mina favoriter från mässan.


Dukning från 20-års jubilerande Matteus

Nyheter från Designhouse Stockholm.
Längst fram underbara glöggmuggar med Elsa Beskow motiv som kommer ut i butik i höst.

Inspirerande dukning i Linums monter.

Mönstrade kuddar från Ceannis

Ombonat hos Shepherd.

Ugglor, marmor och koppar gäller även i höst. Hos Housedoctor.

 
Porslinskronor från Västergården
 

 

 
 

 

Matteus firar 20 år

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Och det firar man bl.a. med en utställning i NK:s entré.Översikt dukning

Dukningsdetalj med fjärdrar

Blomkruka i form av tallrikar
Exponering av tallrikar
Dukningsdetalj torso


 

 
 

 

 

Upptäck webbsidan Swedish Design.org

by Ulrika Sandstrom Klinth inSå här skriver Svensk Form själva om sin sida:
"Märta Mattssons smycken väcker onekligen nyfikenhet och habegär. Fler vackra, egensinniga och välgjorda broscher, halsband och prydnadsföremål av den HDK-utbildade designern hittar du på SwedishDesign.org. Där kan du surfa runt och se massor av ny och klassisk svensk design, arkitektur och konst. Är du verksam designer – lägg upp din profil och bli en del av svensk designhistoria!"

När jag surfade runt hittade jag dessa gobitar. Gå in du också också låt dig inspireras! Sidan hittar du här.Lampa Pop
Design:
Whatswhat
The Whale Cabinet
Design: David Ericsson

Läderkorg Circle and Star
Design: Skandinavious

Kuddar Gran Barr
Design: Elisabeth Dunker


Kruka Quarter
Design: Ola Giertz


Pall Twisted
Design: Daniel Svahn

Besökstips: Majas café och trädgård

by Ulrika Sandstrom Klinth in ,


I går besökte jag och D det mysiga Majas i de gamla delarna av Gävle som drivs av våra vänner Helena och Pelle.

Gården är från 1700-talet. Läs mer om Snus Maja som ska ha levt här då.

Se Aftonbladets reportage här


Trädgård och Majas stuga

 
Stallet

Olivträd i trädgården

Hallen
 
"Varor till försäljning"

Interiör från butiken.
Genom fönstret ser man det lilla köket.

Fikabuffén uppdukad

Interiör från fikarummet

Kakelugn i fikarummet
 
 
 

Ny kategori: Museihem - Hallwylska Palatset

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Nu tycker jag att det är dags för en ny kategori igen här i bloggen. Jag har valt att kalla den museihem och i denna ämneskategori har jag tänkt låta er bli inspirerade av alla de fina, äldre svenska hem som pga sina ägares betydelse för samhället har blivit museum. Först ut är Hallwylska Palatset som ligger på Hamngatan i Stockholm.

Fasad på innergården med fönsterparti och balkong mot vardagssalongen. Salongen var Wilhelminas arbetsrum och där hon även tog emot visiter.

Fasaden på innergården
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet


Vardagssalongen, som har ett stort fönsterparti och balkong mot innergården, användes av Wilhelmina som arbetsrum. Här tog hon även emot visiter. I det Hallwylska hemmet fanns inga bestämda mottagningstider men visiter skulle helst föranmälas per telefon eller påannonserade betjänten besöket med ett visitkort. Wilhelmina satt alltid vid kortändan av bordet mitt i rummet..


Vardagssalongen
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Sängarna i sovrummet, som är av samma modell som i gästrummen, är placerade i en grund alkov med omgivande garderober med insvängda dörrar. Möbleringen följer samma schema som i gästrummen, dvs. nytillverkade tvättbord, rakspeglar, schweiziska sittmöbler och svenska byråer från 1700-talets andra hälft. På väggarna syns väggtapeter målade på duk som föreställer romantiska flodlandskap på mytologiska teman.

Sovrummet
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet


Gästrummen ligger i fil med fönster mot Hamngatan. Varje rum har en dörr till korridoren som går mellan gästrummen och sängkammaren plus en dörr till intilliggande gästrum, som gör att de kan kombineras i sviter. Inredningen är lika i varje rum I gästrummen förvaras också merparten av den samling av svenskt måleri som Wilhelmina ärvde av sina föräldrar och som de samlat under 1840-80-talen.

Gästrum
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Köket, som till hälften ligger under marknivå, var mycket modernt för sin tid. Redan tio år efter inflyttningen 1898 renoverades det och ersattes med kalkstensplattor, väggar med bröstpanel av ek och stora vita kakelplattor. Även taket kaklades med samma vita kakelplattor. Skafferiet fick ett inbyggt isskåp. 1929 inköptes två elektriska kylskåp.

Köket
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Det pampigaste rummet i palatset är Stora salongen. I blickfång på fönsterväggen mot Hamngatan syns en öppen spis i belgisk marmor. Över den finns en oval marmorrelief, av vit italiensk Carraramarmor. Reliefen visar Prometheus som ger människorna elden. Alla relieferna är skulpterade av Gusten Lindberg på beställning av Wilhelmina von Hallwyl.

Stora Salongen
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska MuseetInspiration: Garderober

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Efter en sommar med ganska många reafynd har jag i dag garderoben i fokus. Med hänsyn till vår förvaringsbrist står våra garderober utspridda på olika platser i lägenheten. Målet är dock att i en framtida bostad ha allt samlat på samma ställe.

Foton: Pinterest


Spegelväggar
 
Inredd vind
 
Öppna skåp vs skåp med dörrar

Garderob i safaristil

 
 
 Herrinspirerad garderob

Genomgångsrum
 
Fint med pall i mitten av rummet!Garderob med industrikänsla


Ett litet utrymme kan bli en härlig garderob med hjälp av lite fantasi!

Besöksmål: Öregrund

by Ulrika Sandstrom Klinth in


I går åkte jag och mamma på utflykt till Öregrund. Det är verkligen en sommarort som vid fint väder är underbar. Om du är där rekommenderar jag ett fikastopp på Öregrunds hembageri och café samt besök på klädbutiken Muskot, som för övrigt drivs av min väninna Jonna. Andra favoriter är my Bliss (som säljer barnkläder och textilier under eget namn) samt Hantverket (som säljer konsthantverk).

Öregrund

Småbåtshamnen
 

Att skapa ett stilleben

by Ulrika Sandstrom Klinth in ,


Det har verkligen inte varit tätt mellan uppdateringarna här på bloggen under semestern. Jag har en veckas ledighet kvar men lovar att jag från och med idag ska blogga som vanligt, dvs 2-3 inlägg/ dag.

Detta inlägg tänkte jag skulle handla om hur man skapar stilleben i inredningen. 
Utgå från en tom yta såsom ett sidobord, en fönsterbräda eller liknande. Bestäm sedan vilka föremål du vill exponera. Tips på föremål som gör sig bra i stilleben är växter och böcker. Sedan är det trevligt att lägga till en ljuskälla d.v.s. en lampa eller en ljusstake och slutligen något eller några personliga prydnadssaker eller foton. Arrangera dessa snyggt och vips har du ett stilleben!

Stilleben på gammalt spelbord
Foto: Palatsliv

Ljusstakar från Skultuna och kruka från Svenskt Tenn.
Foto: Palatsliv

Lampa från Gefle Porslin och Ahlgrens bil i keramik - Malin Stocke Wikström.
Foto: Palatsliv

Besökstips i Sollefteå

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Varje gång vi är på besök i Sollefteå (min mans föräldrar bor där) ser jag till att besöka gårdsbutiken Lilla syster. Miljön är mysig och även om jag inte är "helt såld" på den lantliga, shabbychic-stilen så erbjuder butiken ändå en del fina saker. Jag visar senare vad köpte. I dag träffade vi också en helt underbar katt. Den var dock inte till salu :-).Dukning sommaräng - detaljer

by Ulrika Sandstrom Klinth in ,


Precis som utlovat kommer här en mer detaljerad beskrivning av gårdagens dukning.

Som ni redan vet var temat för dukningen sommaräng. Utgångspunkten var blombuketten som bl.a. innehöll vita rosor, blåklockor och rosa pioner. Den beställde jag hos Hanssons blomsterhandel och mina enda krav var att den skulle vara relativt låg (så att man skulle kunna se varandra över bordet) och innehålla färgerna blå, vit och rosa. För att få till känslan lade jag sedan till kvistar från murgröna och mistel samt pappersfjärilar. De hängande fjärilarna hängde jag i kristallkronan i tunn ståltråd. Fjärilarna på tallrikarna är vikta i origamiteknik och beskrivningen hittar du här.

Inköpslista: Vita linnetabletter och vit löpare från Växbo Lin, underläggstallrikar från Skultuna, mattallrikar och koppar från Royal Copenhagen, ärvda nysilverbestick (går att köpa billigt på loppisar och auktioner), vita linneservetter (går att köpa billigt på loppisar och auktioner) och glas från Orrefors.


Helhetsbild över bordet
Foto: Palatsliv


Foto: PalatslivFoto: Palatsliv


Blombukett från blomsterhandeln.
Pappersfjärilarna är klippta i skrivarpapper och hänger i tunn ståltråd.
Foto: Palatsliv


Origamifjäril vikt i presentpapper.
Foto: Palatsliv

Min dag i Malmö

by Ulrika Sandstrom Klinth in , , ,


Att det varit tyst här på bloggen ett par dagar beror på att jag är på resande fot igen. Den här gånger är jag och D i Malmö. Vi bor på SAS Radisson Blu och i går gjorde vi en utflykt till Köpenhamn. Därifrån har jag dåligt med bilder men min dag i Malmö kan du följa nedan. Efter frukosten gick vi till Lilla Torg och fikade. Sedan gick jag till Form och Designcenter som ligger i närheten och tittade på utställningar och fint konsthantverk. Och givetvis köpte jag en sak att ta med hem. Vad det var visar jag senare i veckan.

Ett besök på Malmös Konstmuseum fanns också med på att-göra-listan. Museet ligger i slottet och jag såg bl.a. en utställning om 20-30-tals mode.


Väggmålning av Carl Larsson.


Efter konstrundan gick jag till Svenssons i Lammhult som har butik i centrala Malmö.
 

Och nu sitter jag i lobbyn på hotellet och njuter av ett glas rosechampagne medan jag väntar på D som har skrivit matchen mellan Gefle och Malmö FF.


Boktips: Tildas Atelier

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Under den sista skyltningen på min kurs fick jag syn på en alldeles underbar elefant i en av mina klasskompisars, Lina på landets, skyltningar. Jag har tyvärr ingen bra bild på skyltningen, men elefanten skymtas på hyllan i Linas bild nedan. Visst är den gullig?


Foto: Lina på landet

Det visades sig att mönstret finns i boken Tildas Atelier av Tone Finnanger. Jag har nu köpt boken och kan verkligen varmt rekommendera den. Inte bara för att jag gillar elefanten utan också för att det finns många mönster på bra-att-ha-saker till hemmet.


Foto: Palatsliv


Orangerier

by Ulrika Sandstrom Klinth in ,


Inspirerad som jag är av Sommar med Ernst kommer här några vackra scener från orangerier.

Bilder: Pinterest

Njut av vackra fönster!


När man sitter under en himmel av vinrankor känns det nästan som att sitta inne.En karmstol i nybarock klädd i linne blir fin i orangeriet
Varför inte ställa in en bekväm soffa i orangeriet?


Rum med korgstolar och upphängda ljuslyktor.


Glad midsommar!

by Ulrika Sandstrom Klinth


Hoppas att du får en underbar midsommarafton! Glad midsommar! Veckan som kommer kommer tar bloggen semester eftersom jag befinner mig utomlands. Men jag hoppas att vi ses igen när jag är tillbaka den 29 juni. 

Anders Zorn,
Foto: Pinterest.com