Utställning om Sveriges femtonde världsarv

by Ulrika Sandstrom Klinth in


Förra året placerades sju Hälsingegårdar på UNESCOS Världsarvslista. Och i helgen (26 maj kl. 14) invigs utställningen "7 Världsarvsgårdar från insidan" på Länsmuseet Gävleborg.  För den som är interiörintresserad tycker att jag den här utställningen är ett måste!

Så här beskriver museet själva sin utställning:

"7 världsarvsgårdar från insidan
En utställning om hus och människor i Hälsingland


26 maj–24 november 2013

Hälsingegårdarna skrevs in på UNESCOs världsarvslista i juli 2012 – men vad är egentligen en hälsingegård? En stilbildande tidskapsel från 1800-talet med världsunika interiörer skapade för bröllop eller ett hem för en vanlig familj på 2000-talet? Eller både och?

En hälsingegård är en gård ägd och skapad av en självägande bonde i Hälsingland. För att kunna komma ifråga som världsarv måste gårdarna dessutom uppfylla en rad kriterier som UNESCO anser nödvändiga: de har alla flera rum med bevarad inredning från 1800-1870, en välbevarad exteriör, de ligger i ett öppet odlingslandskap och är skyddade som byggnadsminnen. De sju världsarvsgårdarna ligger i fyra kommuner; Ljusdal, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn. Hälsingegårdarna fyller en lucka på världsarvslistan eftersom böndernas byggande har varit underrepresenterat bland världsarven. Genom hälsingegårdarna får världen ta del av just detta. Att nominera hälsingegårdarna till världsarvslistan är ett sätt att garantera att de bevaras för framtiden.

Utställningen är en del i en process där många i samverkan söker nya och fler berättelser om hälsingegårdarnas historia. Utställningens teman kommer att bli fester och bröllopen, maten, alkoholen, familjen och hushållet samt gården och jorden. Vi kommer genom citat, berättelser och foton att möta kalaskokerskan Stina som anlitades för bröllop, målaren Svärdes Hans Ersson som målade undersköna landskap på gården Jon-Lars, brevbärerskan Karin – en HON – som kom med nyheter samt pigor och drängar, bröllopspar, tvistande arvtagare och – sist men inte minst – vardagen för dagens ägare av världsarvsgårdarna. Än idag lever gårdarna. Hälsingegårdar är ingen avslutad historia.

Utställningen kommer också att innehålla en särskild del för barnen med gammaldags kläder och leksaker.

Utställningen görs i samverkan med gårdsägare."

Detalj från interiörmåleri. Världsarvsgården Pallars i Långhed, Alfta.
Foto: Lars Lööv


 
Världsarvsgården Jon-Lars i Långhed, Alfta
Foto: Lars Lööv
 
 

Väldsarvgården Bommars, i Letsbo, Ljusdal
Foto: Lars Lööv